Pagina's

20110822

Praag – Bier voor minder dan 1 Euro


Voor een geslaagde stedentrip aan Praag, heb je slechts één Tsjechisch woord nodig: pivo – bier, en misschien een tweede pivnice – de plaats waar het bier gedronken wordt, de biertuin dus. Veel bier drinken is de norm want Praag is de bier hoofdstad van Europa.
 

Literpullen pivo ploffen met regelmaat op de houten tafels in de pivicne. Een bierviltje wordt gebruikt als telraam, een verticaal streepje voor elk glas bier. Wanneer je betaald hebt, een horizontaal streepje erdoorheen. Als je niets zegt verschijnt er een literpul. Als onervaren toerist stamel je malé pivo, een kleintje, en dan staat er een halve liter bier voor je neus.
De prijs van pivo varieert van €0,95 to €4, afhankelijk of je in het centrum of in een buitenwijk bent. Waar ter wereld is bier goedkoper dan frisdrank of mineraalwater? Geen wonder dat opa’s, oma’s, vaders, moeders en toeristen al vroeg in de pivnice zitten. Wie geen zin in Tsjechisch bier heeft bestelt een cappuccino of Tsjechische koffie, met drab op de bodem.

Met zoveel smakelijk bier is het dan ook niet verwonderlijk dat de Tsjechen wereldrecordhouders bierdrinken zijn en per persoon per jaar 150 liter achteroverslaan. Ieder heeft zijn eigen voorkeur. Pilsner, Budweiser en Budvar zijn populair. Iedere pivnice is gespecialiseerd in een bepaald merk.

Of je nu Budvar, Budweiser of Flek drinkt, Na Zdravi, proost!

 
Op de de Beer Price Map of Prague vind je adresjes van lekker en goedkoop bier.

Bier drinken in een pivnice of biertuin is een van de dingen die je zeker moet doen tijdens je stedentrip naar Praag. Mijn favoriete pivnice? Vltava met uitzicht op de Moldau. Mijn favorite bier? Pilsner Urquell.

De Good Beer Guide to Prague is een handig boekje als je veel verschillende soorten bier wil proeven. De auteur, Evan Rail, woont in Praag en bezocht vrijwel alle bierbrouwerijen in Tsjechie en de meeste bier pubs in Praag. Een handig boekje om een kroegentocht te plannen.


Boeken die je bij Amazon bestelt, krijg je in het algemeen binnen een week thuisbezorgd, want ze worden verzonden vanuit Nederland.
Lees verder:
How to Enjoy a Beer in the Shower
Beer in Prague

foto credit: Marianne Crone

Geen opmerkingen:

Een reactie posten