In de Begraafplaats van Praag beschrijft Umberto Eco duistere praktijken in de negentiende eeuw met parallellen naar het heden. De Begraafplaats van Praag neemt ons mee naar Praag in de negentiende eeuw. Vervalser en dubbelspion Kapitein Simonini begint in maart 1897 met het schrijven van een dagboek waarin hij terugblikt op zijn leven.
Als kind, woont Simone Simonini bij zijn grootvader die hem indoctrineert en anti-joodse theoriën aanpraat. Hij gaat niet naar school maar krijgt thuis onderwijs. Pas wanneer Simonine aan de universiteit van Turijn gaat studeren, komt hij in aanraking met leeftijdgenoten. Hij is een buitenstaander die observeert, zonder sociale empathie.
Na zijn studie leert hij als assistant-notaris de kneepjes van het vervalsen van documenten. Dit is slechts het begin van zijn carrière. Wanneer de overheid zijn belangrijkste opdrachtgever wordt, gaat Simonini Joden belasteren.
Langzaam verandert hij in een man die elke mogelijkheid aangrijpt voor geld. Geen wet is onschendbaar, niets is hem te buitensporig. Hij is door en door slecht en daarom de ideale spion waar verschillende Europese inlichtingendiensten graag mee werken. Bovendien zijn zij er niet vies van van voor zijn werk willen belonen.
Umberto Eco stelt belangrijke zaken aan de kaak zoals het manipuleren van nieuwsberichten en informatie, valse mythes gebruikt als argument en onmogelijke controle over de afkomst en betrouwbaarheid van berichten. De lezer krijgt het gevoel alsof hij deze manupulaties kent. Eco schetst niet alleen een een beeld van de 19e eeuw maar ook van de 21ste.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten