Pagina's

20121016

Praag en Sokol

Sokol is het Tsjechische woord voor valk. Wanneer je in Praag of in Tsjechië bent, kom je de naam Sokol of TJ Sokol vaak tegen. TJ staat voor tělocvičné jednota en betekent lichamelijke oefeningen vereniging. De Sokol beweging werd in 1862 in Praag opgericht door Miroslav Tyrš en Jindřich Fügner. Oorspronkelijk bedoeld als fitness club, groeide de club uit tot een beweging die zich niet alleen bezig hield met sport, maar ook met lezingen, discussies en groepsuitstapjes. De leden waren mannen uit alle lagen van de bevolking. Later werden ook vrouwen toegelaten.


De oprichters vonden hun inspiratie voor de Sokol beweging in de sinds 1811 bestaande Duitse turnvereninging, opgericht om door middel van gymnastische evenementen het nationale gevoel te versterken.

De Sokol beweging organiseerde 'slets' (Tsjechisch voor zwerm) dit waren groepsbijeenkomsten, waar de athleten hun prestaties lieten zien. Slets zijn voor leden van de Sokol wat Olympische spelen zijn voor athleten.

Deze slets werden steeds massaler en internationaler. In 1938 vond de grootste slet ooit plaats met 230.000 deelnemers. De Sokol organisatie vormde op den duur een belangrijk onderdeel van de Tsjechische nationale identiteit. Zowel de Nazi's als de Communisten zagen de slets als een bedreiging. Lidmaatschap werd verboden en de Sokols moesten sluiten. De communisten vervingen de slet door de acht-daagse spartakiády die eens in de 5 jaar werden gehouden.

Na 1990 leefde Sokol weer op en werden er opnieuw slets gehouden. De Sokol in Tsjechië vierde in 2012 zijn 150-jarig bestaan.

Slet parade in Praag

Geen opmerkingen:

Een reactie posten