Pagina's

20111216

Praag, Kaper en Kerst

De meeste karpers die in Praag in de dagen voor Kerstmis te koop zijn, komen uit de visvijvers in Třeboň in zuid-Bohemen. Het eten van karper als kerstmaal ontstond in de achttiende eeuw. De vis was een alternatief voor vleesgerechten die voor een groot deel van de bevolking te duur waren. Praag, karper en kerstmis zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De karper is het Tsjechische equivalent van de kerstkalkoen. Pragenaars willen hun vis kakelvers. Veel mensen kopen de vis levend. Ze laten hem tot vlak voor de bereiding rondzwemmen in de badkuip zodat de vis supervers op tafel verschijnt.


Niet iedereen heeft een bad en in dit geval geeft de verkoper een flinke hengst op de kop van het beest en van tegenspartelen is geen sprake. Keurig verpakt in een plastic draagtas kan hij mee naar huis. De vis wordt daar in moten gesneden, gepaneerd en geserveerd met aardappelsalade.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten